zpravy

PROJEKT „UČÍME SE VAŘIT BIO“ PROPOJUJE BUDOUCÍ KUCHAŘE SE SVĚTEM BIOPOTRAVIN

27. 02. 2018

Používání lokálních surovin navíc s ohledem na sezonnost je dnes považováno za základ moderní gastronomie. Dáte-li navíc přednost bioproduktům, získáte nejen kvalitní surovinu, ale zároveň podpoříte producenty, kteří dali přednost přirozenému způsobu pěstování plodin a chovu zvířat bez negativních vlivů na životní prostředí. 

Zájem o lokální biopotraviny je stále na vzestupu. Veřejnost se více zajímá o kvalitu a původ potravin a také o způsoby, jak podpořit lokální zemědělskou produkci. Mnohdy však chybí potřebné informace. Právě z tohoto důvodu vznikl projekt, Učíme se vařit bio, jehož cílem je zvýšit informovanost o biopotravinách, jejich zpracování a dostupnosti v ČR.

Projekt navázal na podobný projekt Bio v regionu, který probíhá na odborných středních školách napříč regiony ČR od roku 2016. Cílen je na studenty a pedagogy středních odborných škol gastronomického zaměření v hlavním městě Praha a běží od srpna 2017 do konce roku 2018. Na vybraných školách se uskuteční vždy blok tří aktivit zaměřených na zvýšení povědomí o ekologickém zemědělství a lokální bioprodukci. Do projektu jsou zapojeny: Střední škola hotelnictví a gastronomie SČMSD Praha, s. r. o., v Klánovicích, Střední odborné učiliště gastronomie v Malešicích, Hotelová škola v Praze 10 a Střední škola gastronomická a hotelová, s. r. o., v Praze 4.

Ve školách proběhne teoretická část v podobě semináře i praktická část ve formě vaření z bio surovin. Studenti si pod vedením profesionálních kuchařů vyzkouší přípravu různých kulinářských pokrmů. Odpoledne naváže blok přednášek o ekologickém zemědělství, o tom, jak probíhá kontrola farem i produktů a náhled do firemního podnikání a výroby produktů z bio surovin. Nedílnou součástí, která je mezi studenty velmi oblíbená, je pak výjezd na certifikovaný zemědělský statek nebo do potravinářského provozu s výrobou biopotravin. „Smyslem našich tří na sebe navazujících aktivit je otevřít a diskutovat téma biopotravin včetně jejich přidané hodnoty pro společnost se studenty, ale i pedagogy odborných středních škol s přímou vazbou na vaření a potenciálním budoucím dopadem na oblast stravování, včetně toho veřejného,“ vysvětluje koordinátorka projektu Ing. Andrea Hrabalová za PRO-BIO LIGU.

Pokud byste chtěli, aby se i ve vaší škole učily děti vařit bio, podívejte se na naše webové stránky www.lovime.bio/programy-skoly/ a kontaktujte nás.

Kontakt na koordinátorku projektu: Andrea Hrabalová, andrea@biospotrebitel.cz, tel.: 737 852 515.

 

Projekt realizuje PRO-BIO LIGA za finanční podpory Hlavního města Prahy, Ministerstva zemědělství a organizace KEZ, o. p. s.


DISKUZE K ČLÁNKU:

    Pokud chcete přispět do diskuze, vyplňte následující formulář:

    jméno a příjmení:
    email: *
    váš příspěvek: *



    * uvedená pole jsou povinná
    reklama

    ucebnice
    okentes2018-a.jpg
    anketa
    Je čas pro zásadní změnu modelu maturitní zkoušky?
    ANO
    NE
    NEVÍM
    ano
    ne
    nevim
    52%
    28%
    20%
    © Copyright 2010 - 2016 Učitelské noviny, ČTK / realizováno: diversite.cz